putovanja

« Plazma torta sa bananom | Main | Imate li motivaciju??? »

Dah minulih vremena
2010/08/25,21:01

Nekada...

Je pružni saobraćaj bio žila kucavica i veza Evrope sa Jadranskim morem... Od Beograda do Dubrovnika i Zelenike, uskokolosečnom prugom od 760 mm, od 1925. do 1974. godine kroz tunele, preko mostova i kroz planinske useke saobraćao je čuveni voz "Ćira" ostavljajući za sobom prepoznatljivi miris dima parne lokomotive...

Tada se činilo da je " Ćiri " trebalo beskonačno vreme da stigne do određene destinacije.

Sada...

To sve izgleda mnogo drugačije. Vozovi su nove gereacije, prevaljuju razdaljine u trenutku i dok si zamislio da treba stići negde,... ti još nisi ni krenuo iz stanice.

Deo pruge koji predstavlja jedinstveno graditeljsko delo, pokušavamo otrguti od zaborava tako da nadaleko čuvenom Šarganskom "osmicom" ponovo odjekuje klaparanje vagona i veseli žamor turista u vozu "Nostalgija".

Moralo se nešto preduzeti da se putovanje vozovima ne bi zaboravilo, iako mnogi nisu zadovoljni. Putovanje kroz tunele je bilo pravo uživanje. Od Mokre gore do stanice Šargan Vitasi prolazilo se kroz 22 tunela, preko pet mostova, savladati visinsku razliku od 300 metara i sve to na ukupnoj razdaljini od 15.440 metara.

da, zaista se lepo sećati svega, jer smo tada uživali vozeći se železnicom. Za vreme vožnje imate priliku da sagledate bogatstvo i lepote prirode kraja kroz koji prolazite. Lepota krajolika je ostala ista, možda i lepša, ali je železnica dosta toga izgubila.

Pomozimo železnici da se oporavi.

DiggRedditTwitterStumbleUponTechnorati FavoritesDeliciousMySpaceSphereTumblrFriendFeedGoogle Bookmarks

Komentari

Comment Icon

Toliko se brzo zivi da ne stizemo da vidimo ni najmilie, a kamo li lepe predele oko nas.
Pomozimo sebi da usporimo poput Cire.
:))

Posted by: Talas at 2010/09/12, 13:32
Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS Powered by LifeType and blog.co.yu